Tein pienen mustikkaretken metsään. Mustikkasato on nyt parhaimmillaan; sen kun kauhoo vain poimurilla ämpäriin. Retken aikana minulle valkeni useita elämän perussääntöjä:
1) Hyvä mustikkapaikka on sellainen, jossa on enemmän mustikoita kuin hyttysiä.
2) Jos valitset huonon mustikkapaikan, on hyttyshatun tai -myrkyn käyttö erinomainen vaihtoehto.
3) Ota mukaan ämpäri, jonka kansi pysyy kiinni, tai vaihtoehtoisesti älä ota kantta ollenkaan. Putoilevaa kansi voi aiheuttaa hermojan kiristymistä.
4) Älä ota aurinkolaseja päästäsi poimiessasi mustikoita.
5) Jos otat lasit päästäsi, älä laske niitä vieressäsi olevalle mättäälle.
6) Jos lasket, älä jätä niitä siihen. Myöhemmin voi etsimiseen mennä muutama tovi.
Mustikka-ajasta voi nauttia vaikkapa muffineja leipomalla. Nämä mustikkamuffinit ovat gluteenittomia ja niissä maistuvat mustikat ja kardemumma. Ohjeella tulee 12 muffinia.
1 dl maissijauhoa
3/4 dl täysjyväriisijauhoa
1/2 dl perunajauhoa
1/2 dl tapiokatärkkelystä
1/2 tl ksantaania
TAI
2 3/4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
90 g (1 dl) sulatettua voita
100 g (1/2 prk) kermaviiliä
3 dl mustikoita
Sekoita keskenään kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon voisula ja kermaviili. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Lopuksi lisää mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, lisää ne jäisinä, jotta taikina ei värjäänny.
Lusikoi taikina 12 muffinivuokaan. Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes muffinit saavat hieman väriä pintaansa. Voit kokeilla muffinien kypsyyttä tikulla: siihen ei saa jäädä taikinaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti