maanantai 23. toukokuuta 2016

Isän kakku

Isälleni on perinteisesti leivottu joka vuosi samanlainen kakku syntymäpäiväksi. Alkuperäine ohje on 80-luvulta olevasta leivontakirjasta nimeltä Suuri Leivontakirja (Kustannus Oy Forma), jossa se on nimellä Isän kakku. Kakusta on toki perheessämme nähty monta hieman erilaista variaatiota: ohjeen tulkinta ja sovellus on vaihtunut vuoden ja leipurin mukaan. Taisi olla toinen kerta kun itse olin leipomassa.

Kakussa on sokerikakku pohja ja täytteenä banaania ja appelsiinia. Päällä on kermaa, joka on maustettu kanelilla ja kaakaojauheella. Alkuperäisessä ohjeessa mausteena on myös pikakahvijauhetta, mutta sitä ei muistaakseni meillä ikinä ole laitettu. Lopputulos on melkoisen kevyt, joten tätä jaksaa syödä reilummankin palan. 

Tässä siis ohje tämän vuoden versioon. Kakusta riittää noin 10 hengelle.




Pohja


5 munaa
2 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoa
½ dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoa
1 ½ tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti vaahdon joukkoon. 
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.


Täyte


3 banaania
3 appelsiinia
½ dl appelsiinimehua kostutukseen

Kuori ja pilko appelsiinit kuutioiksi. Viipaloi banaanit. Täytä kakku hedelmäpaloilla. Kostutusta kakku kaipaa lähinnä ylimpään kerrokseensa, sillä appelsiineista tulee paljon nestettä. Anna kakun kostua jääkaapissa usean tunnin ajan, mielellään yön yli.


Kuorrute


4 dl kermaa
1 ½ rkl kaakaojauhetta
1 tl kanelia
tomusokeria maun mukaan
80 g saksanpähkinöitä

Vaahdota kerma. Lisää mausteet. Levitä kakun päälle tasainen kermakerros. Pursota lopusta kermasta kakun päälle ruudukko ja viimeistele koristelu pähkinöillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti