sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Vegaaninen sacherkakku

Taas kerran sitseille jälkiruokaa! Tällä kertaa vuorossa oli vegaaninen sacherkakku. Edellisenä iltana ennen sitsejä oli melkoinen leivontaurakka: kahdeksan sacherkakkua yhdessä illassa. Itse juhlapäivänä oli vuorossa enää kuorruttaminen ja koristelu. 

Koristeeksi tein pieniä suklaaperhosia, jotka viimeistelin kultaisella elintarvikevärijauheella. Kakku tarjottiin vaniljajauheella maustetun soijakerman kanssa, mikä mukavasti tasapainotti kakun makeutta. Täytteenä olevaan aprikoosimarmelaatiin lisäsin hieman aprikoosisosetta, jotta kakusta itsestään ei myöskään tulisi liian makea.

Sacherkakku on parhaimmillaan 1-2 päivää leipomisen jälkeen, jolloin aprikoositäyte on ehtinyt imeytyä mukavasti. Suklaakuorrutteen voi tehdä joko edellisenä päivänä tai vasta pari tuntia ennen tarjoilua. Hillolla päällystämisen jälkeen kannattaa joka tapauksessa odottaa ainakin pari tuntia ennen kuin levittää suklaakuorrutetta, jotta hillo on ehtinyt hieman imeytyä ja kuivahtaa kakun pinnalla. Suklaakuorrutteesta tulee näin tasaisempi.

Ohjeella tulee 24 cm vuokaa käytettäessä 12 tuhtia palaa. 26 cm vuokaa voi hyvin myös käyttää, tällöin paloista tulee hieman ohuempia ja hilloa kuluu enemmän.




Pohja


2 1/2 dl kauramaitoa
2 1/4 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 dl (175g) sokeria

3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 dl (70 g) perunajauhoa
1 1/4 dl (50 g) kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Sekoita kauramaito, rypsiöljy, omenaviinietikka ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet.
Yhdistä seokset, sekoita tasaiseksi ja kaada taikina vuokaan. 

Paista 175 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä noin tunnin ajan. Jos kakkupohja on keskeltä kohonnut reunoja korkeammaksi, voi sitä tasoittaa hieman veitsellä ennen hillon lisäämistä.


Täyte


3/4 dl aprikoosimarmelaatia

1/2 dl aprikoosisosetta

Lämmitä aprikoosimarmelaatia ja -sosetta kattilassa kunnes seos muuttuu juoksevammaksi (älä kuumenna kiehuvaksi!). Levitä marmelaati kakulle, anna jäähtyä ja nosta kakku jääkaappiin lepäämään vähintään kahdeksi tunniksi, mieluiten yön yli, ennen suklaalla kuorruttamista. 

Kakku on parhaimmillaan 1-2 päivää pohjan leipomisen ja hillon lisäämisen jälkeen riippumatta siitä, milloin suklaakuorrutteen tekee. Eli jos tässä vaiheessa odottaa vain pari tuntia, kannattaa kakku jättää suklaakuorrutteen kanssa jääkaappiin seuraavaan päivään asti.

Kuorrute


100 g tummaa suklaata
40 g leivontamargariinia

Sulata suklaa ja margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä kuorrute kakulle tasaiseksi kerrokseksi lastan avulla. Kun kuorrute on jähmettynyt, voit halutessasi leikata kakun terävällä veitsellä paloiksi. Leikkaamista helpottaa jos hieman lämmittää veistä esimerkiksi kuuman veden avulla. 

Tarjoa kakku vaniljajauheella maustetun soija- tai kaurakerman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti