sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Mutakakku-cookie eli mudkie

Olin perjantaina parin kaverini nyyttärihenkisissä tupareissa. En tuntenut muista vieraista juuri ketään, mutta halusin tehdä jotain ainakin lähes kaikille sopivaa herkkua, joten päädyin leipomaan gluteenitonta ja vegaanista mudkieta. (Ja olihan paikalla lopulta niin maidotonta kuin gluteenitontakin ruokavaliota.)

Mudkie oli näppärä valinta myös kuljetuksen kannalta: olin menossa pyörällä, joten tarvitsin pientä tärinää kestävän herkun. Matkalla eksyin frisbeegolfkentälle, hämmennyin tietyömaakiemuroiden kanssa ja sekoilin talonumeroinneissa, joten sikäli oli hyvä ettei kakulla myökään ollut kiirettä jääkaappiin.


Mudkien valmistus aloitetaan keksitaikinasta. Taikinan kannattaa antaa rauhassa jähmettyä jääkaapissa, sillä tällöin se on helppo siirtää kakun päälle. Margariinina minulla oli 70-prosenttinen tumma keiju, mutta myös muuta leivontaan sopivaa vegaanista margariinia voi käyttää. Jauhoina käytin mantelijauhoa ja vaaleaa jytte-jauhoseosta. Suklaasta kannattaa tarkistaa gluteenittomuus; yllättävän monesta levystä löytyy "saattaa sisältä pieniä määriä vehnää" tai muu vastaava merkintä. Vegaanisista suklaista löytyy lista täältä.

Vuokana minulla oli ohut pinnoitettu piirakkavuoka halkaisijaltaan 26 cm. Mudkien voi yhtä hyvin tehdä samankokoiseen irtopohjavuokaan, ja miksei brownievuokakin toimisi. Vuoan jauhottamiseen käy esimerkiksi mantelijauho, maissijauho tai gluteeniton korppujauho. Irtopohjavuoakaa käytettäessä erinomainen vaihtoehto on  vuoan vuoraaminen leivinpaperilla.
Ohjeesta tulee 12-16 palaa.

Keksitaikina


75 g vegaanistamargariinia
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl mantelijauhoa
1 3/4 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai 1 1/4 dl jauhoseosta ja 1/2 dl kaurajauhoa)
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl mantelimaitoa
75 g vegaanista suklaata

Paloittele suklaa kekseihin sopiviksi hippusiksi. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon vuorotellen mantelimaidon kanssa. Lisää lopuksi suklaahiput ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina vuoan kokoiseksi levyksi leivinpaperin päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Voita käyttää muotoilussa apuna hieman jauhoa.

Mutakakkutaikina


1 dl mantelijauhoa
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä tai 140 g vegaanista margariinia
1 1/4 dl mantelimaitoa 
75 g vegaanista suklaata

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata suklaa (ja margariini, mikäli käytät sitä). Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet (myös sokeri). Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen öljy ja mantelimaito. Sekoita tasaiseksi. Lopuksi sekoita joukkoon suklaa. Mikäli käytät margariinia lisää suklaa-margariini sula yhdessä mantelimaidon kanssa.


Kaada taikina vuokaan. Ota keksitaikinalevy jääkaapista ja kumoa se mutakakkutaikinan päälle. Paista 180 asteisessa uunissa alatasolla 27-32 minuuttia. 

Anna kakun jäähtyä täysin ennen maistelua; jos vain maltat niin odota seuraavaan päivään! Mutakakkupohjan on tarkoituskin jäädä herkullisen pehmeäksi, mutta jos se tuntuu jääneen liiankin valuvaksi, kannattaa kakku laittaa jääkaappiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti