Viime perjantaina olin nuorten illassa vetämässä ohjelmaa, jossa täytimme rocky road -pääsiäismunia. Koska tyhjensimme aika paljon munia saadaksemme riittävästi munankuoria, jäi munaa yli, vaikka teimmekin pannaria illan päätteeksi. Tilan keittiöstä löysin sinne unohdettuja appelsiineja, jotka sainkin sitten mukaani.
Munia, appelsiineja... alkoi olla jo kakkuaineet kasassa. Kotiin päästyäni totesin että minulla onkin jo kaikki ainekset valmiina: vaaleaa siirappia oli jäänyt yli pääsiäispipareita tehdessä ja mantelijauhoakin olin juuri hankkinut uuden pussillisen.
Söimme kakkua toisena pääsiäispäivänä, eli muutaman päivän se odotteli jääkaapissa, mikä ei onneksi tehnyt ollenkaan hallaa kakulle. Maut ehtivät mukavasti tasoittua ja pohja kostua sopivasti. Tein kakusta gluteenittoman, sillä osa vieraista oli gluteenittomia.
Täytyy sanoa että ihana kakku; sopii monenlaiseen kevään juhlintaan!
Käytin alkuperäistä ohjetta pienillä muutoksilla: vehnäjauhon korvasin semper fin mix:llä, verigreipin ja appelsiinin sijaan käytin kaksi appelsiinia ja taikinaan lisäsin hieman gran marnier -likööriä. Vuoka minulla oli 24 cm irtopohjavuoka, mikä oli juuri sopiva kakulle. Paistoaika taisi olla noin 50 minuuttia. Siirappi oli tarjolla pienessä kannussa, josta kukin saattoi valutella sitä kakkupalansa päälle oman maun mukaan. Kakusta tulee noin 10 isoa palaa.
Ohje
2 appelsiinia
2 dl vaaleaa siirappia
150 g leivontamargariinia (käytin tumman sinistä keijua)
4 kananmunaa (mittasin munamassaa 240 g)
2 dl sokeria
2 1/2 dl semper fin mixiä
1 tl leivinjauhetta
3 dl mantelijauhetta
1 -2 rkl gran marnier -likööriä
Pese appelsiinit huolella ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna siirappi kiehuvaksi laakealla paistinpannulla. Lisää appelsiinit ja anna seoksen kiehua noin 10 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä jä jätä jäähtymään.
Sulata margariini. Pingota leivinpaperi 24 cm vuoan pohjalle ja voitele reunat. Lado vuoan pohjalle appelsiiniviipaleet. Säästä siirappi tarjoiluun. Siirapin voi säilyttää esimerkiksi hillopurkissa.
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lisää vaahtoon vuorotellen margariinin kanssa. Lisää likööri. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan.
Paista 175 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä noin 10 min vuoassaan ja käännä se sitten ympäri. Malta odottaa vielä hetki: maistelu kannattaa sijoittaa aikaisintaan seuraavaan päivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti